Aikavarkaita ja oivalluksia vallasta sekä voimattomuudesta

Amy Cuddy tunnetaan kirjastaan ”Vahvasti läsnä” tai ei oikeastaan siitä, vaan huijarisyndroomasta, josta kirja kertoo. ”Polku henkilökohtaiseen valtaan, on polku läsnäoloon” on lause tuosta kirjasta, joka pysäytti minut.

Se on kappaleesta, jossa hän kirjoittaa kuinka voimattomuus kahlitsee ja valta vapauttaa mielen. Voimattomuuden kokemus voimistuu somea selaillessa. Oma henkilökohtainen valta, joka on itseasiassa vapautta muiden vallasta on kokemus, johon kannattaa palata ja jota ruokkia. Minun valtani on kokemuksena välillä , kuin liukeneva saippua ja avaankin sitä tässä hieman. Uskon nimittäin, etten ole ainoa, joka kokoaa identiteettinsä tarinaa kasaan palveluyrittäjänä yhä uudelleen.

Menestyksen mindset mestari valmentaja Hanna Ruuska, josta tein artikkelin auttaa naisyrittäjiä voimistumaan omasta itsestään käsin.

Aikavarkaat oivalluttivat kriittisen mielen tarpeellisuuden

Yhtäältä elämme teknologiavetoista digitalisaation nousukautta, pystymme työskentelemään lähes missä tahansa vapaasti, kun meillä on pääsy internettiin ja erilaisin sovelluksiin. Toisaalta jokainen rakentaa oman työympäristönsä itsenäisesti ja järjestelmät sekä sovellukset eivät toimi saumattomasti yhteen. Regulaation lisääntyminen hidastaa eri järjestelmien kanssa työskentelyä

Aikavarkaiden metsästys on asia, jonka avulla myydään monenlaista ja täytyy myöntää, että välillä haksahdan toiveajatteluun, että joku muu voisi toteuttaa juuri ne asiat, jotka turhauttavat helpommin ja nopeammin. Some on täynnä erilaisia palveluntarjoajia ja kursseja, joista voi saada apua. Aikavarkaista puhuttaessa kysymys on kuitenkin monimutkaisempi, kuin alkuun ajattelisi..

Omassa yrityksessä esimerkiksi on otettu käyttöön vahvoja suojauksia lisää viime aikoina , jotta pystymme ottamaan lain edellyttämiä uusia järjestelmiä tietoturvallisesti käyttöömme. Tietoturvasta kirjoitin aiemmin näin. Kun järjestelmät kasvavat käy helposti niin, että käyttökokemus kapeutuu, kun jokainen järjestelmä on omalaisensa. Aikaa kuuluu myös eri järjestelmien väliseen tietojen siirtoon väistämättä enemmän.

Tämä voi vaikuttaa turhanpäiväiseltä valitukselta, kuitenkin se, että kokee ettei johonkin voi vaikuttaa, voimistaa voimattomuutta.

Tämä suhtautumistapa, jossa tavoitteena on kehittää ja parantaa yrityksen toimintaa, sekä samaan aikaan säästää itseään turhalta työtä ei ole helppoa aina. Terve kriittisyys kehittämiseen kehittämisen vuoksi on liiketoiminnassa tarpeen. Näiden kahteen eri suuntaan johtavien kysymysten parissa viettämäni aika on kuitenkin auttanut omassa kasvussa eteenpäin.

Oman vallan äärellä

Kokemus omasta vallasta tai pikemminkin valtaistumisesta syntyy aina oman tekemisen ja oman äänen löytämisen kautta. Itselle valtaistuminen kokemuksena syntyy usein oppimisen kautta, ja ollakseen nautinnollista syväoppimista se vie aikaa.

Tekoäly on pinnalla ja sitä tarjotaan ratkaisuksi yhteen, jos toiseen haasteeseen. Teimme henkilöhaastattelun Harri Toivosesta joka on tutkinut tekoälyä 30 vuotta podcast ohjelmaamme tästä teemasta. Jakso odottaa editoimista vielä. Julkaisemme sen maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Sen tekeminen herätti paljon ajatuksia ja kokemuksia siitä, mitä en haluaisi ajatella.

Polku omaan valtaan on polku läsnäoloon, ja tässä tapauksessa tihentyvään paineen tuntuun päässä. Yhtäältä ovat kalenterissa ne työt, jotka tuottavat rahaa ja joita ei voi siirtää, toisaalta ne työt, joissa kokee tekevänsä yhtä tärkeää, ellei tärkeämpääkin, työtä. Kokemus siitä, että pystyy ja kykenee tiukkoinakin aikoina joustamaan ja vastaavasti löytämään keinoja palautua, kasvattaa sisäistä varmuutta ja sietokykyä.

Liian tiukaksi tai optimistiseksi luotu ajatus siitä, mihin aikaansa käyttää vaikuttaa kokemukseen voimattomuudesta ja vallasta sekä läsnäolosta. Vaikka kaikesta en Amy Cuddyn kanssa olekaan samaa mieltä, niin siitä olen, että voimattomuuden vastakohta on valta, jossa läsnäolo enemmän tai vähemmän on. En pidä siis läsnäoloa mahdollisena ilman tietoisuutta siihen tarvittavasta vallasta. Vallankäyttö, joka meihin epäsuorasti ja suorasti kohdistuu, on oman läsnäolon vastakohta ja uhka.

Oman valtansa tiedostaminen ja käyttäminen johtaa väistämättä ja paradoksaalisesti ensin enemmän kohti kaaosta, sillä se mitä et ole nähnyt aiemmin ei voi olla selkeää emotionaalisella tasolla. Epävarmuuden sietäminen on kuitenkin välttämätöntä jos haluat oppia enemmän varmuutta. Kasvun talo on valmennuskonseptini, jossa kerron tästä ajatuksesta lisää. Sisäinen kasvu näissä kirjoituksissa alkoi täältä.

Olemme aina suhteissa siihen todellisuuteen ja niihin ihmisiin, joiden kanssa elämme, emme menneisyytemme vankeja.

Haluatko kuulla lisää? Tarvitsetko valmennusta? Laita sähköpostia, niin sovitaan tapaaminen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa