Sosiaaliset suhteet yrittäjän voimavarana

Mentoroin useita eri alojen yrittäjiä oman työni ohella, ja koen saavani valtavasti iloa, innostusta sekä opinkin jatkuvasti uutta. Sosiaaliset suhteet ovat yrittäjälle sekä voimavara että asia, johon on syytä pysähtyä, sillä niissä on monia puolia. Tämä kirjoitus pohdiskelee ihmissuhteita työelämässä yrittäjän näkökulmasta.

Vuosien myötä olen oppinut sen, että yrittäjyys on sisäinen kasvumatka, jossa kumppaneilla on todellakin väliä. Kukaan ei yksin pysty menestymään ja voimaan hyvin samaan aikaan. Osallistuin taannoin Loviisan yrittäjien järjestämään ”Palaudutko vai palatko loppuun” -teemalla järjestettyyn hyvinvointipäivään.

Tiina Heikka Oy:stä Tiina kyselikin Loviisan yrittäjien hyvinvointipäivässä alussa, että ’Oletko sortunut kasvun ideologiaan?’ Tällä hän tarkoitti oman onnellisuutensa ja läsnäolonsa unohtamista suorittamisen alle.

Me ihmiset tuppaamme alkamaan odottaa saavamme aina lisää sitä hyvää, jota jokin ihmissuhde meille tuo.

Olipa kyseessä asiakas, yhteistyökumppani tai laajan verkostoni joku toinen yrittäjä, huomaan milloin jonkun kanssa on oikein mukava olla. Silloin tuntuu, että toinen ymmärtää, ja asioiden hoitaminen sujuu.

Omien voimavarojen vaaliminen ja palautuminen

Itselle tärkeät perustarpeet, jotka nousevat tarvekeskeisyydestä, ovat eräänlainen kompassi, jonka avulla voin kuulostella sitä, miten latautunut ”oma akku” on. Sosiaaliset suhteet antavat kokemuksia myös omien tarpeiden tyydyttymisestä, kuten vaikkapa yhteenkuuluvuuden kokemus, joka on parhaimmillaan voimaannuttava.

Palautuminen ymmärretään nykyisin yhä syvemmin prosessiksi, jossa myös keho, erityisesti hermosto ja aivot, ovat tärkeässä roolissa. Palautumisen vastakohtana ’palatko loppuun’ on hyvä kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Loppuun palamisen olen yrittäjyyden alusta alkaen liittänyt mielessäni myös työn innostuksen ja työn imun maastoon. Työn imuaan voi muuten testata työterveyslaitoksen testillä.

Loppuun palamiseen liittyen on tunnistettava omat sudenkuoppansa, eli asiat, jotka tuovat energiaa mutta saattavat samalla kuormittaa enemmän. Minulla niitä riittää, mutta tehdään tässä lyhyt lista: Sosiaaliset suhteet ja niissä eläminen, innostava työ ja sen kehittäminen, oma sisäinen maailma, jossa on paljon toiveikkaita vaihtoehtoja. Innostus ja innostaminen sekä elämästä nauttiminen voivat tuoda tullessaan paljon sellaista, jota ei heti tule ajatelleeksi.

”Kill your darlings” -lauseen opin aikoinaan jollain runokurssilla. Nykyisin se toimii ajatteluni varaventtiilinä. Olen opetellut rajaamaan sosiaalisia suhteitani ja suhteitani yleisesti. Jälkimmäinen on aina hankalampaa, koska ollaan jo jossain suhteessa, niin sitä kuvittelee, että toinen kokee negatiivisena sen, että alkaa asettaa uusia ehtoja. Voin esimerkiksi kertoa ennakkoon, kuinka paljon minulla on käytössä aikaa tämän asian hoitamiseen. Viime aikoina kalenterini on ollut tupaten täynnä, ja tämä onkin toiminut mainiona pakotteena tuoda selkeät rajat kaikkiin tapaamisiin. Luulisi, että tämä on kaikille selvää, mutta ei, palveluiden myyjänä on opittava rajaamaan se, miten käyttää aikaansa; asiakkaat eivät sitä tiedosta. Siis sitä rajaa, jossa maksukynnys ylittyy. Focuksessa pysymisestä verkossa olen aiemmin kirjoittanut, mutta olen rajaamisen vaikeus voi koskea myös livetapaamisia.

On tärkeää, että on ympärillä ihmisiä, joihin voi luottaa ja joiden kanssa voi olla rennosti oma itsensä. Tänä keväänä olenkin saanut tavata todella upeita ihmisiä, joiden kanssa olen kokenut olevani syvästi elossa ja läsnä tässä hetkessä Podcastissa , jota teen yhdessä Taina Semin kanssa.

Kun arki on täynnä kuplivia ja virkistäviä kohtaamisia, on perusrutiinien pariin siirtyminen välillä työlästä. Tällaisia paljon energiaa vieviä töitä on paljon. Uudistan yritykseni kotisivuja ja kehitän markkinointia. Kesäkuussa siirryn liveklubin pitäjäksi ihanalla toimistollamme Helsingin Ullanlinnassa. Ilman toisia ihmisiä kaikki tämä olisi mahdotonta, ja olenkin syvästi kiitollinen kaikille, joiden avulla tämä on mahdollista, niin töissä kuin kotonakin.

Sitoudu ihmissuhteisiin aidosti omana itsenäsi, niin saat niistä paljon.

Muistamme yleensä sen kokemuksen, jonka ihmisen ensikohtaaminen meihin jättää. Joskus se on niin maaginen, ettemme unohda sitä, ja toisinaan se on jotain muuta. Niihin ihmisiin, jotka valitsevat sinut, kannattaa sitoutua. Palaa siis yhä uudelleen sellaisiin suhteisiin, joissa jokaisella on hyvä olla, sillä siinä tapahtuu jotakin sellaista, mitä ei voi selittää sanoin.

Huhtikuun podcastissa on vuorossa työarjen estetiikka -kirjan kirjoittaja, upea Johanna Kiesiläinen-Riihelä, jaksossa nimeltään ’Leikkisyyden ja estetiikan opit kestävämpään työelämään’. Hänen esikoistietokirjansa johdattaa taitoon nähdä ja kokea tavallisessa jotain erityistä.

Omien arjen ihmissuhteiden kanssa riittää aina työtä: kuunnella ja olla läsnä.

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan!

Niin helposti tulee se kiire ja vertailu, ja sitten ilmestyy pelkoja, epävarmuutta suunnasta, valtaa mielen. Tapasin muutama viikko sitten kiireenkesyttäjänä tunnetun Anja Kuloveden ja tunnistin hänen avullaan, että olen ’elämästä nautiskelija’. Asetan siis itselleni suhteidenhoitovelvollisuuksia, koska pidän ihmisistä, samalla teen aikamoisia ansoja pakollisten asioiden hoitoon. Kiireestä ja sen kesyttämisestä kuulet siis lisää toukokuun podcast-jaksossa. Nimesin muuten Anja Kuloveden ’Bank of Happiness’ -yksityispankkiiriksi, ja hän onkin liveklubini ensimmäinen vieras kesäkuun 4.6.2024 illalla. Odotan innolla, ketkä löytävät tiensä klubiini.

Oikea-aikaisella palautteella ja vuorovaikutuksella työelämän ihmissuhteissa saadaan tapahtumaan paljon sellaista, mikä sitten näkyy yrittäjän hyvinvoinnissa, kyvyssä innovoida ja luoda uutta sekä jaksaa omaa työtään arjessa. Jos haluat menestyä, valitse ne ihmiset, jotka voivat auttaa sinua siinä hyvin.

Toivottavasti tämä kirjoitukseni herätti sinussa ajattelemaan omaa tapaasi olla työelämän ihmissuhteissa.

Voi hyvin.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa