Turvallisuutta ja tietosuojaa ei voi oppia ulkoa

Turvallisuuden tunne saa Googlessa melkein puoli miljoonaa osumaa näillä sanoilla haettuna. Etusivulla on jo myös erilaisia polkuja sen suhteen mihin voit laajentaa hakuasi; Siellä on yksilön sisäinen turvallisuuden tunne ja aika paljon käytetty psykologinen turvallisuus, sekä erilaisten asiantuntijoiden portaaleja ja Sitran postauksia.

Käsittelen tässä artikkelissani turvallisuutta monimerkityksellisesti eri tasoilla, käytännönläheisesti sekä hiukan pohtien.  Tämä aihe on saanut alun perin innoituksensa muutama viikko, sitten kun eräs verkostossani varsin laajasti somessa esillä oleva henkilö jakoi, että hänen Facebook tilinsä on kaapattu ja pyysi apua sen avaamiseen. Yritin etsiä hänelle verkostostani henkilöä, joka osaisi auttaa paremmin, sekä varmistin myös itse että Facebookissa käytössäni on kaksivaiheinen tunnistus.  Jos kaipaat tähän apua, lue lisää Kindan julkaisusta.

Turvallisuuden tunteeseen vaikuttavat monet asiat ja arjessa siihen erityisesti vaikuttavia tekijöitä ovat sekä yhteiskunta, lähi-ihmisemme ja että some.

Elämme postmodernia tai jopa sen jälkeistä kompleksista aikaa, jossa käsitys todellisuus eroaa huomattavasti yksilöiden, instituutioiden, yritysten ja kansakuntienkin välillä.  

Minun turvallisuuden tunteeni rakentuu aiemmin koetun ja nykyisen elämäni kautta; Peilaan todellisuuttani yrittäjänä, äitinä, vaimona, opiskelijana, ystävänä ja mummina, aika tavallisena helsinkiläisenä ihmisenä.

Huomioita turvallisuuden tunteen yleisestä hapertumisesta arjessa.

Koronan ja ukrainan sodan vaikutukset näyttäytyvät jokapäiväisessä arjessani monin eri tavoin, joista viime aikoina on mietityttänyt huono-osaisuuden ja digitalisaation välinen kuilu. Huono- osaisuus tarkoittaa sitä, että henkilölle on eri syistä kasaantunut paljon elämän hallinnan haasteita, joita hän ja hänen lähipiirinsä eivät ole pystyneet ratkaisemaan. Tämä näkyy yhä selvemmin katu kuvassa eikä siltä voi sulkea silmiään.

Viimeksi eilen keskustelin psykoottisen nuoren miehen kanssa raitiovaunu pysäkillä, koska ajattelin että hän tarvitsisi ehkä vettä. Tapaamisemme ei ratkaissut hänen haasteitaan, mutta ainakin hän kohtasi hetken aikaa jonkun ihmisen kanssa. Hänellä ei siis ollut voimavaroja pysytellä tässä todellisuudessa ja psykoosi tarjosi lempeän sylin, liian yksinäisen arjen keskelle. En löytänyt mitään palvelua, johon olisin saanut hänet ohjattua, sillä hän oli jo avohoidossa. Hän oli sitä paitsi eilisen kävelytuokiomme kolmas mielenterveytensä kadottanut kulkija kaupungilla. Tämä että näen heidät, on toki ammatillisen suuntautumiseni ansiota.  

Turvallisuuteen isosti vaikuttava asia on myös huolestuttavin ja samalla ymmärrettävä ilmiö; Se on etäisyyden ottaminen kaikkiin itselle tuntemattomiin ihmisiin, joka jäi ikään kujin koronan aikana päälle. Tarvitsemme toisiamme, haluammepa sitä tai emme. Vähimmäisvaatimus inhimilliselle elämälle on tarkistaa, että henkilö saa happea, vettä ja ruokaa, ymmärtää hän sitä tai ei.

Some ja turvallisuuden tunne

Somessa turvallisuuden tunteen hapertuminen näkyy monin erilaisia tavoin, joista uusimpana esiin nousi jälleen Tiktok. Lue uutinen – Sitra kielsi Tiktokin käytön laitteillaan. Toivottavasti luet uutisen ja muistat että sinun käyttäytymisesi vaikuttaa myös muihin.

Miten valeseuraajat ja väsyminen vaikuttavat tietoturvaan?

Aloitetaan valeseuraajista, jotka olisi syytä heti estää tai poistaa kaikilta sometileiltään. Et ehkä huomaa ensimmäisenä, mitä valetili sinulle tekee ja kun et poista sitä, olet alttiina uusille valheille. Valetilit kopioivat helposti kuvasi ja käyttävät niitä uusissa profiileissaan. Valetilit sinun seuraajissasi ovat seuraajiesi mielestä ehkä luotettavia ja hekin altistuvat valheille näin.  Viime aikoina on taas tullut uusia ryöppyjä Instagramissa ja joillakin myös LinkedIn puolella.

Some into ja väsymys ovat pari, joka on myös syytä mainita, kun puhutaan turvallisuuden tunteesta ja tietosuojasta. Moni innostuu liittymään ja jopa perustamaan erilaisia keskusteluryhmiä, tilejä ja sivuja someen. Ajansaatossa niiden päivittäminen on työlästä ja jopa unohtuu. Tällöin ne jäävät myös helpommin netistä tietoja etsivien käyttöön.

Muistatko sinä, kuinka monta sivua sinulla on, eri somepalveluissa? Milloin viimeksi päivitit niitä?

Joskus some väsymystä aiheuttavat toiset osallistuvat, jotka joko innokkaasti neuvovat tai sitten haastavat riitaa. Somessa omat rajat tuppaavat katomaan ja siellä on helppo sekä innostua että raivostua. Se, että sanoo jotain harkitsematonta, voi vaikuttaa sekä omaan että yrityksen maineeseen ja myös pitkään itsetuntoon sekä mahdollisesti myös asiakassuhteisiin.

Kaikkiin tilanteisiin ei voi, eikä kannata reagoida, eikä pienyrittäjällä voi olla joka somessa 24 h päivystystä, jos oikein karrikoidaan. Joskus on parempi ottaa ensin etäisyyttä ja toisinaan on reagoitava heti, vain sinä itse teidät, mikä on juuri siinä tilanteessa paras tapa toimia.

Missä sinä haluat olla mukana ja mikä voi jo jäädä taakse?

 Väsyä voi monella tapaa ja onkin tärkeää ennakoida omaa jaksamistaan sekä opetella rajaamaan omia mielekkäitäkin tekemisiään. Väsyneenä voi myös jakaa jotain sellaista, jota ei olisi tarkoittanut sekä tehdä monia pieniä virheitä.

Väsyneenä tein itsekin viime keväänä virheen, joka maksoi minulle muutaman satasen ja muistutti taas siitä, ettei kukaan ole täysin turvassa.  Olin varannut Booking com alustalla majoituksen ja majoituksen tarjoaja ottikin minuun yhteyttä WhatsAppin kautta kertoen olevansa yrittäjä. Hän oli siis tarkistanut Facebookista sen, että olen yrittäjä ja osasi käyttää tätä asiaa hyödykseen. Siirryin huomaamatta Booking comista muualle juttelemaan ja maksoin majoituksen toiselle tuttavalliselle pienyrittäjälle pian.

Tein virheen, joka valkeni minulle muutamaa kuukautta myöhemmin ja vielä tuolloin huijari jaksoi kirjoitella kanssani. Nimittäin aamulla, jolloin piti lunastaa majoitus, sain oudon viestin prepaid liittymästä WhatsAppin puolelle. Tekstiä ja selityksiä riitti. Kaiken sen kopioin sitten rikosilmoitukseen sekä sähköpostista, että WhatsAppista todistusaineistoksi.  Rikosilmoituksen tehtyäni, myöhemmin kuulustelussa minua huvitti, kun ymmärsin, kuinka helposti olin jujutettu. Tämä oli taas tärkeä oppiläksy siitä, että on pidettävä palautumisestaan huolta, sillä minä itse olen turvallisuus uhka numero yksi, kun olen väsynyt.

Lopuksi; Mietin miten verkkokurssia kehittelevä tai sitä pitävä yrittäjä on yhteydessä muihin ja somen osuus on nykyään tärkeä turvallisuuden tunteessa ja sen ylläpitämisessä.  Vaikka kurssilaisesi ja tulevat asiakkaasi haluaisivat asioiden sujuvan helposti, ei kannata oikaista tietosuojan kanssa, on minun ja toivottavasti myös sinunkin oppiläksysi kuitenkin.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa