focusessa pysyminen digitaalisessa toimintaympäristössä

Focuksessa pysyminen digitaalisessa toimintaympäristössä

Käytän yhden työpäivän aikana todella monia digitaalisia alustoja ja työkaluja, sitä paljoakaan miettimättä nykyään.  Tänä aamuna esimerkiksi aloitin töiden tekemisen Canvalla tehdäkseni markkinointia ja avasin sen jälkeen Teams sovelluksen, josta siirryin Google Meet kokoukseen, päivän ensimmäiseen tapaamiseen.

Tässä virtuaalitapaamisessa käytimme muita sovelluksia ja äkkiä huomasin, etten jaksakaan nyt muistella miten Googlessa jaettiin materiaalia, vaan laitoin materiaalini sähköpostitse menemään muille.

Teknologian kehittyminen on mahdollistanut sen, että minulla voi koneellani olla samaan aikaan auki kymmeniä alustoja ja sovelluksia, joiden kautta teen työtäni.  Nämä osin itselle jo melkein näkymättömät siirtymät alustoita toisille ja erilaisten digitaalisten työkalujen käyttö ovat jossain kohdissa vaatineet paljonkin opiskelua ja pysähtymistä.  

Tämä oppimisen mukanaan tuoma nopeus ja näkymättömyys mahdollistaa myös sen, että välillä voin eksyä tavoitteistani ja siirtyä vaikkapa blogin kirjoittamisesta johonkin somen alustalle keskustelemaan juuri nyt pinnalla olevasta aiheesta. Työskentely ja chattailu on varsin vaivatonta ja sujuvaa useinkin. Se on sujuvuutensa vuoksi kuitenkin myös kuin kaksiteräinen miekka jonka käytössä on muistettava harkinta.

Oivaltamisen ilosta

On mahtava tunne oivaltaa ja osata pukea oivalluksensa sanoiksi, jotka vielä auttavat muita. Kun koen innostuksen ja oivallan isosti, haluan jakaa kokemukseni heti someen. Tunteet myyvät ja niitä ostetaan. On kuitenkin tärkeä muistaa, että kaikki somessa jaettu ei johda koskaan sen pidemmälle kuin tykkäykseen. Se mikä johtaa ostoon voi huomenna olla jo toisenlainen juttu.

.Maksavien asiakkaiden tavoittelu on kovaa työtä siitä huolimatta, että osaisi oman substanssinsa.   Pienyrittäjänä minullakin on välillä niin monia työtehtäviä asioita yhden työpäivän aikana, että lähimuisti pätkii väsymyksen vuoksi iltapäivällä.  Fokuksessa pysyminen siis vaatii itseltä ajankäytössäkin monitasoisia asioita, joista jaan seuraavaksi hieman.

Tunne tunteesi ja kehosi ja niiden viestit

Olen toiminut kokopäivätoimisesta yrittäjänä kuuden vuoden ajan. Vuosieni ansioista tiedän etten jaksa pysyä fokuksessa, jos menetän merkityksellisyyden kokemukseni liian usein verkossa ja erityisesti somessa. Voin helposti kadottaa sen, jos en pidä kiinni omista rutiineistani ja opettele pysähtymään ja palauttelemaan itseäni pitkin työpäiviä.

Tälle syksylle annoin itselleni tehtäväksi pysähtyä kolme kertaa päivässä tarkistamaan oman vireystasoni. Tämä vaikuttaa mm. siihen, kuinka pysyn kiinni siinä mitä teen. Väsyneenä mieli harhailee ja saatan unohtaa mistä lähdin liikkeelle, tai voimakas innostus saa unohtamaan sen mikä olikaan nyt juuri se asia, joka on vaan tehtävä, tuntui miltä tuntui. Tunteet tai oikeastaan mielialat vaikuttavat paljon tekemisiin taustalla.

Tunteita voi oppia säätelemään ja se että liitän tämän vireystasoni säätelyyn, auttaa myös muistamaan sen, että säännöllinen tauotus, veden juominen ja ruokailu tasapainottavat tekemisiäni fyysisellä tasolla luonnollisesti.

Syvemmällä tasolla vireystason heittelyssä voi taustalla olla kysymys myös itsen vertailusta muihin. Taustalla voi vaikuttaa myös se ajatus, miten uskon saavani näkyvyyttä somessa ja sitä kautta myyntiä tuotteilleni tai jokin muu ajatus. Nämä ajatukset valtaavat tilaa huomaamatta silloin, kun ei ole riittävässä määrin huolehtinut jaksamisesta konkreettisesti.

Tunnen ja tiedän mitä tapahtuu, jos annan tilaa näille ajatuksille ilman, että päätän ratkaista niiden esiin nostamat haasteet arjessani.  Ne lamaannuttavat tai vähintään sitovat minut korjaamaan olematonta vikaa. ( Stressin hallinta ja tietoisuus- sekä rentoutusharjoituksista tulossa myöhemmin oma kirjoitus)

En kuitenkaan torju ajatuksiani niin, että työnnän ne vain takaisin jonnekin alitajuntaan. Sen sijaan valitsen milloin teen mitäkin. Kesken työpäivää en kuitenkaan aio vaihtaa tekemisiäni ajatusteni tarjoamaan uskomuksien kanssa työskentelyyn, vaan varaan sillekin paremmin sopivan ajan omasta almanakastani.

Valmennus kirkastaa itsetietoisuutta ja auttaa pysymään paremmin fokuksessa

Fokuksessa pysymiseen käytän aikaa enemmän kuin asioiden tekemiseen, sillä se kirkastaa ja selkeyttää ja nostaa esiin pienten asioiden ja niiden tekemisen merkityksen. Mottoni on, että mitään ei kannata tehdä ja julkaista, ellei sillä ole suuntaa ja määränpäätä. Tämä toki isossa kuvassa, sillä ainahan kaikkea ei voi vetää mutkat suoriksi, kuin rallissa. Pikku puuhastelu jonkun muun asian kanssa voi auttaa joskus sietämään luomisen tuskaa. Toisinaan raaka karsinta ja kokeilu luovat tuloksia.

Täydellisen toimivaa reseptiä ei siis ehkä olekaan, koska olemme ihmisiä. Omassa yrityksessäni tarjoan ihmisenkokoisia kohtaamisia. Ensimmäisenä niistä tulee yrittäjä itse. Sanoisin että ”älä robotisoi itseäsi”eli älä aseta mahdottomia odotuksia itsellesi. Vahvista ja kasvata itsetietoisuuttasi pitämällä huolta sen luojasta, eli sinusta.  

Tarjoan erilaisia vaihtoehtoisia valmennusreittejä sinun tueksesi. Metataitomatkalla tuen vertikaalista kasvuasi johtajuuteen digitaalisessa oppimisympäristössä. Tarvekeskeisellä polulla autan sinua tunnistamaan ja löytämään sisäisen motivaatiosi kulmakivet.  Näihin liittyvistä tilaisuuksista saat tietoa jos liityt postituslistoilleni.

Omista kasvukokemuksista yrittäjänä kasvoi yhteisten tekemisen arvostaja

Tässä fokuksessa pysymisessä auttavat myös osaavat yhteistyökumppanit, kuten vaikkapa Martinan sisällöntuotanto palvelut.  Silloin kun tarvitaan markkinointiin buustia ja itselle tilaa kehittää Martina on oiva apu. Yhdessä tekeminen niin, että kumpikin saa siitä iloa, on parasta ulkoistamista. Hyviä yhteistyökumppaneita joihin voi luottaa, ei ole koskaan liikaa.

Omille upeille ideoillekin kun on joskus sanottava, että odota, laitan sinut paperille ja palaan pian. Idealla ei ole aikaa ja se ei siis tiedä koska on pian.

Fokuksessa pysyminen vaatii myös organisointitaitoja ja asioiden ennakkovalmistelua varsinkin, jos teet työtäsi kuten minä, joustavan moniroolisesti ja erilaisten asiakaskuntien kanssa, eri tehtävissä.  Silloin on kalenteriin hyvä merkitä aikaa myös erilaisten asioiden valmistelulle riittävästi.

Kurssiverkossa yhdessä työskentelyn voimme aloittaa asiakaskartoituksesta, jossa selviää se, mikä auttaisi sinua juuri nyt parhaiten. Voit vaikkapa lukea Innan omaa toimintaa selkeyttävän kokemuksen kartoituksesta.

Toivon että näistä ajatuksista oli sinulle hyötyä ja että sinä saat omaan työhösi, selkeyttä ja kirkkautta. Karsi ja kokeile ja kerro meille mitä tämä kirjoitus sinussa herätti.

 Ps. Voitko kuvitella, että olen pakahtumassa ideoideni kanssa? Varsinkin yhden, jonka keksin viime kesänä. Vieläkään se ei ole sellainen, että voin nostaa sen fokukseen. Fokukseen nostaminen edellyttäisi sitä, että osaisin pilkkoa sitä kaupallistettavaan muotoon paremmin. Sen aika ei ole vielä tullut, joten se saa edelleen odottaa, katoamatta.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa