Verkkokurssin tekijän viisi viisasta verkostoitumisvinkkiä 

Tässä artikkelissa tarkastelen vinkkejä verkkokurssin tekijänä ja digiyrittäjänä, jolle verkostoituminen on elinehto, mutta sitä ennen katsahdan mitä sanoo Google tähän aiheeseen liittyen. Tähän artikkeliin liittyen se tehtiin 13.1.2022

Verkkokurssin tekeminen  sai 11500 tulosta. Verkkokurssin myyminen puolestaan vain 8620 tulosta ja vielä verkkokurssin markkinointi  60100 tuloksellaan liittyy tähän.   Hakutuloksissa näkyvät myös tutut verkkokurssien tekijät. Tämän enempää ei syvennytä näihin sisältöihin tässä artikkelissa, vaikka nämäkin ovat yksi tärkeä ydinasia verkkokurssien teossa. 

  Verkossa on paljon selkeitä ja yksinkertaisia vinkki listoja joita pidän tavoitteenani, siitä huolimatta että samaan aikaan tiedän ettei joidenkin  asioiden kanssa oikein päästä kompromisseista huolimatta kovin selkeisiin tuloksiin koskaan.  Pahoittelen jo tässä kohdin etten hyvästä tahdosta ja yrityksestä huolimatta pystynyt näitä verkostoitumisvinkkejä vielä kuristamaan yksinkertaisemmiksi. Alunperin vinkit syntyivät verkossa yrittäjille järjestämääni oppimistilaisuuteen oman toiminnan arviointia ja kehittämistä varten.

Ensimmäinen vinkki muistuttaa sinua siitä, että oma jaksaminen ja omat arvot  ovat parhaita  navigaatio ankkureita, sille keiden kanssa verkostoidut syvemmin. Kaikesta innostuva ja samaan aikaan epävarma yrittäjä uuvuttaa itsensä helposti osallistumalla kaikkiin mahdollisiin verkostoihin ja tapahtumiin, myös itselle sopimattomiin aikoihin ja paikkoihin . Joustoa on hyvä olla, mutta samaan aikaan on muistettava, etteivät muut ihmiset tiedä sinun voimavaroista ja arvoista ja päätöksistä mitään sopiessaan omia tilaisuuksiaan.

Yksinkertaisesti olemalla aidosti oma itsesi menestyt parhaiten verkossakin

Digiyrittäjyys ja verkkokurssin tekeminen eivät ole sprinttijuoksua, vaan enemmänkin maratoneja, joihin kuuluvat myös harjoittelu- ja palautumisjaksot.  Tutki omaa kalenteriasi ja anna sen olla ensimmäinen ohjaava tekijä sille, kuinka monta kohtaamista ja asiaa milloinkin mahdutat mukaan. Sanomattakin selvää on se, että verkkokurssin tekemiseen tarvitaan myös aikaa, jolloin voit rauhassa keskittyä vain sen tekemiseen. 

Toinen vinkki verkostoitumisessa on omien palveluiden ja tuotteiden esiin tuominen. Keiden kanssa ja milloin ja miten  sinun kannattaa verkostoitua? Näkökulmia on monia ja kun puhutaan verkkokursseista ja palvelutuotteista, joita myydään verkossa niin verkostoituminen  vie todella paljon aikaa ja kannattaa tehdä viisaasti.

Oletko siellä missä palvelusi ostaja on? Mitä tarjotaan maksuttomana ja mikä on sitten jo sellaista, joka on verkkopalvelussa, kurssissa tai julkaisussa vasta maksumuurin takana? Näiden ja muiden kysymysten avulla autan  sinua tutkimaan onko se suunta, jonka olet valinnut oikea myös tuotteiden näkökulmasta, silloin kun tilaat tarvekartoitukseni.

Kolmas vinkki,  joka verkostoitumiseen liittyy on oman osaamisen kehittyminen. Onko verkostoissa sinua osaavampia ja viisaampia ihmisiä? Toivottavasti, sillä tekniikka kehittyy huimaa vauhtia. Nyt puhutaan jo kvantti ajan tulosta,  joka tulee mullistamaan käsityksemme teknologian mahdollisuuksista. 

LinkedIn on  ammatillisen kasvun ja kehittymisen kannalta yksi hyödyllisimmistä alustoista tällä hetkellä monelle meistä. Sen lisäksi sinulla kannattaa olla verkostoja oman ammattisi näkökulmasta laajasti myös muualla.  Toisaalta monella pienyrittäjällä on liiankin paljon  esim. myyntiä osaavampia verkostoissaan ja he saattavat ostaa palveluita, joista he eivät kuitenkaan hyödy kunnolla omassa liiketoiminnassaan. Uskalla kyseenalaistaa oma ajattelusi sen suhteen mitä tarvitset juuri nyt.

Vahvuuksista ja niiden käyttämisestä

Neljäntenä verkostoitumisen laatua parantaa se, että käytät omia vahvuuksiasi kaikessa verkostoitumisessa. Jos ajattelet verkostoitumisen olevan pakkopullaa tuhlaat vain mahdollisuuksiasi, mieti sen sijaan millainen verkostoituja olet luonteeltasi? Voit olla  asiakeskeinen, ihmislähtöinen, empatia tai ns. tunne edellä kulkija tai mitä tahansa muuta, kunhan olet oma aito itsesi.  Vahvuuksista on puhuttu viime  vuosina paljon ja uskon että itsetuntemus on se tärkein asia,  johon vahvuudet  voidaan liittää.  Esimerkiksi oma vahvuuteeni on sanoittaminen ja käytän tätä lähestyessä uusia ihmisiä. Kirjoitan aina pienen viestin  verkostoitumispyyntöön vastatessani, jos  se on mahdollista.  Toinen vahvuuteni ja supervoimani on sinnikkyys ja kolmantena tulee uuden oppimisen halu, neljäntenä monimenetelmällisyys ja viidentenä luovuus.

Voisin kirjoittaa tästä paljonkin, mutta haluan pitää artikkelin kohtuullisen kokoisena. 

“ Vahvuus on sitä, ettet puske voimavarojesi äärirajoilla verkostoituessasi”

Viimeinen ja viides vinkki liittyy suoraan yritystoimintaan. Voi olla ettei sinun tarvitse miettiä talousasioita verkkokurssia luodessa, mutta  tämä liittyy myös markkinointiin ja myyntiin. Yrittäjälle verkostoitumisessa tärkeintä on oman liiketoiminnan ylläpitäminen ja kassavirran kehittäminen. Verkkokurssin ja verkkotuotteiden on oltava taloudellisesti kannattavia. Tämä on iso haaste aikana, jolloin verkkokursseja ja muita tuotteita on tarjolla yllin kyllin ilmaiseksikin. 

Tästä syystä sinulla on hyvä olla selkeä visio siitä, miten olet yrittäjänä yhteydessä niihin tahoihin ja asiakkaisiin, joista tuottoa odottaa. Rahasta ja ostamisen helppoudesta  on opittava puhumaan. Ostamisen helppoudesta ja siitä miten se tehdään tulee myöhemmin oma kirjoituksensa.   Tee jatkuvaa asiakashankintaa ja tee siihen liittyvä suunnitelma, jota seuraat pitkäjänteisesti.  Tartu kaikkiin myynti tilaisuuksiin aktiivisesti ja helpota myyntiä, myös teknisesti kaikin mahdollisin tavoin. Verkostoidu siis myös heidän kanssaan, jotka voivat auttaa tässä asiassa.

Verkostoitumistaan voi ja kannattaa kehittää vaikka  vinkki kerrallaan. Voit laittaa tämän artikkelin talteen ja kehittää omaa tapaasi verkostoitua esim. kuusi kuukautta kerrallaan. Nopeassa some viestittelyssä helposti katoaa se kaiken alla oleva punainen lanka, joka vie sinua eteenpäin, eli oman yrityksen kehittäminen. Älä lannistu, vaan opi kasvamaan kanssamme. 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa