Vinkkejä kirjoittamiseen digiyrittäjälle

Kirjoittaminen kuuluu jokaisen digiyrittäjän työhön. Suullisesti voi toki hoitaa paljon asioita ja toisille se onkin luontevinta. Nykyään someenkin on entistä helpompi tuottaa videomateriaaleja, joihin voi puhua pitkien kuvatekstien kirjoittamisen sijaan. Siitä huolimatta tekstiäkin tarvitaan aina.

Tiettyjen asioiden täytyy olla kirjallisena. Nettisivut tarvitsevat tekstejä. Jo mainitsemani somevideotkin tarvitsevat tekstejä. Puhumattakaan erilaisista sopimuksista ja sähköposteista. Haluavatko asiakkaasi kommunikoida mieluummin kirjallisesti? Entä kuinka paljon tekstiä tarvitset vaikkapa verkkokurssisi materiaaleihin?

Me olemme erilaisia. Toisille puhuminen on luontevaa, kun taas toiset ilmaisevat itseään parhaiten kirjoittamalla. Jos tekstien tuottaminen tökkii, voi tekstisisältöjä ostaa ulkopuoliselta.

Muista oikoluku ja ulkoista tarvittaessa

Kokeneellekin kirjoittajalle on tuttua, miten omalle tekstilleen sokeutuu. Sen virheitä ja epäjohdonmukaisuuksia ei huomaa, kun tekstin parissa pakertaa pitkään. Siksi taitavankin kirjoittajan on hyvä oikoluetuttaa tärkeät tekstit ulkopuolisella.

Kirjoitan paljon työkseni. Jos en oikoluetuta tekstejäni ulkopuolisella, tarkistan ne aina itse uusin silmin seuraavana päivänä. Kun saan tekstin valmiiksi, jätän sen hetkeksi rauhaan. Nukun yön yli ja luen tekstin sitten uudestaan punakynän kera. Korjattavaa löytyy aina.

Perisyntini on liian pitkien virkkeiden kirjoittaminen. Lisäilen oikolukukierroksella pisteitä väliin niin tekstistä tulee helppolukuisempaa. Leikkaan turhia jaaritteluja kylmästi pois etenkin asiateksteistä. Tiivistäminen on tärkeää, sillä nykyajan kiireiset ihmiset eivät jaksa lukea liian pitkiä tekstejä loppuun asti.

Virheiden lisäksi kannattaa miettiä sanavalintoja ja sitä, kertooko asioista tarpeeksi selkeästi. Ymmärtääkö lukijasi termit, joista puhut vai pitäisikö niitä avata hieman? Teetkö olettamuksia lukijastasi? Vai eikö sellaisen lukijan tarvitsekaan ymmärtää tekstiä, jolle asia on vieras? Mieti aina kenelle kirjoitat ja mikä on tekstin tavoite.

Tekstien tuottamisen ja oikolukupalvelun lisäksi tarjoan tekstien elävöittämistä. Käyn läpi artikkelisi, verkkokurssiesi materiaalin tai nettisivujesi tekstit ja muokkaan niitä toiveidesi mukaisesti soljuvammiksi, elävämmiksi tai vaikka yksinkertaisemmiksi. Samalla korjaan löytämäni kielioppivirheet.

Vinkkejä kirjoittajalle

Tekstin tuottaminen helpottuu sitä mukaa kun sitä tekee. Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla, mutta myös lukemalla. Aloita vaikka siitä. Lue ihan mitä tahansa, kunhan luet. Ahkera lukija on yleensä myös taitava kirjoittaja.

Pidä huoli myös siitä, että mieli on levännyt ja virkeä kun alat kirjoituspuuhiin. Jos aloittaminen on vaikeaa, kirjoita edes jotain. Tärkeintä on aloittaa, vaikka paperille tulisi ihan höpöhöpö-juttuja. Pikkuhiljaa siihen alkaa syntyä järkevääkin tekstiä ja tyhjän paperin kammo on selätetty.

Jos kirjoittaminen ei ole lainkaan juttusi, voit tosiaan hankkia tekstit ulkopuoliselta ja keskittyä siihen, mikä on sinulle luontevinta. Jos taas kirjoitat mielelläsi, mutta lopputulos on vähän niin ja näin, voi oikolukupalvelun ostaminen olla paikallaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa