Excel-verkkokurssit WordPress-alustalla käytännön työssä meritoituneen Marittan opettamina

Aloitimme keväällä 2023 Kurssiverkossa sarjan, jossa haastattelemme verkkokurssin tehneitä yrittäjiä ja kerromme heidän kokemuksistaan, sekä heidän käyttämistään verkkokurssialustoista. 

Yrittäjien tekemiä ratkaisuja on mielenkiintoista seurata. Omaa työtä ajatellen, se on myös hyvin opettavaista. Edellisessä haastattelussa esillä oli johtajuushakkeri Karl-Johan. Hänen valitsi tiimityöhön suunnatulle kurssilleen Campwiren.

Tällä kertaa vuorossa on WordPress. On ilo saada jakaa tämäkin artikkeli kanssanne. Erityisesti mieleen nousee ajatus, että miten paljon osaamista meillä Suomessa on edelleen näkymättä ja käyttämättä?

Yrittäjä Maritta Moisio on kouluttanut Office-toimistosovelluksia yli 20 vuotta. Työuransa alussa hän oli toimistotöissä. Rutiinityö 8-16 ei kuitenkaan tuntunut oikealta valinnalta, joten hän lähti opiskelemaan. Datanomiopintojen työharjoittelupaikka löytyi Tampereen kaupungilta kouluttajana. Jo heti ensimmäinen koulutus tuntui hyvältä, ”tämä on se, mitä haluan tehdä”. Vuonna 2014 Maritta perusti oman yrityksen Taito-Se Ky.

”WordPress (WP) tuli osaksi arkea, kun opiskelin tradenomiksi. Samoin HTML ja PHP tulivat tutuksi, kun tein itselleni ja joillekin tutuille nettisivuja. WP on edelleen alusta, jota haluan käyttää. WP on laajasti käytössä, joten voin luottaa sen jatkuvuuteen, ja tarvittaessa ohjeita sekä tukea on helposti saatavissa.”

Taito-Se:n WordPress-sivusto laajeni ajan myötä ja hän osti sivustouudistuksen ulkopuoliselta toimijalta. Sivusto oli tarpeeseen nähden aivan liian massiivinen ja hankala käyttää, lisäksi se ei toiminut halutulla tavalla. Myöhemmin Digidone uudisti sivuston. Nyt kokemuksena on kevyempi ja hyvin toimiva sivusto. 

“Sivuille on helppo lisätä sisältöä ja sivuja. Erityisen tärkeää on, että kurssien lisääminen ja muokkaaminen toimivat hyvin. Sivujeni taustalla toimii edelleen LifterLMS, mutta nyt minun osuuteni on lisätä sinne vain kurssin rakenne.” 

Verkkokurssiyrittäjänä Marittalle on tärkeää, että hän voi keskittyä vain rakenteeseen, eikä tarvitse muokata ja säätää teknisesti Lifteriä tai muuta tekniikkaa. “Kokonaisuus oli aiemmin raskas. Nyt tehty uudistus toi apua ja hyötyä.” Täydentää uudistuksessa mukana ollut Marko Atadonesta. 

Verkkokurssien aiheiden sekä sisällön rajaukseen Marittalla ei sinänsä ole käytössä erityisiä metodeja; ”Kurssini perustuvat siihen, miten olen pitänyt livekoulutuksia ja mitä niissä on tullut esiin. Lisäksi seuraan, millä hakusanoilla netissä ohjeita haetaan. Pyrin rakentamaan koulutukset ja verkkokurssit niin, että ohjelman toimintatapa tulee tutuksi” Maritta tiivistää, ja jatkaa: ”kun ohjelman toimintaperiaatteen oppii, niin silloin pystyy jo itsekin tutkimaan ohjelmaa syvemmälti. Nostan kursseille perusjuttuja, ja selkeitä kokonaisuuksia.”

Maritta kertoo, että Excel on eniten kysytty ohjelma. Ja kaikkien ohjelmien kohdalla perusteiden oppeja ja vahvistamista tarvitaan laajalti. “Yhä edelleen työelämässä on paljon henkilöstöä, joille Office-sovellukset eivät ole tuttuja. Työpaikalla ihmiselle annetaan liian usein vain kone ja sanotaan että ”tee ja hoida nämä!” ”Aivan liian usein ajatellaan, että kaikkihan Officea osaavat käyttää!

Osaamattomuuden takia työaikaa kuluu yllättävän paljon hukkaan. Lisäksi työntekijä saattaa väsyä ja hermostua, kun joutuu taistelemaan ohjelmia vastaan. Koulutus on rahallisesti ja ajallisesti erittäin pieni sijoitus, mutta sitäkin suurempi kiitos työntekijälle. Koulutus on tapa ilmaista työntekijälle, että olet tärkeä, ja haluamme huolehtia hyvinvoinnistasi.”

”Excel löytyy lähes joka työpaikalta. Uusien ohjelmaversioiden avulla on melko helppoa tuoda tietoja csv-tiedostosta tai tietokannasta Exceliin. Tietoja voidaan jatkojalostaa hyvin monipuolisesti, ilman että alkuperäisiin tietoihin on mahdollista vahingossa tallentaa muutoksia. Näihin on nyt kysyntää. Pivot-raporttien verkkokurssi on jo valmiina. Syksyn myötä tälle osa-alueelle on tulossa lisää kursseja.”

Kysyimme myös, että ketkä ostavat koulutuksia.

Maritta kertoi, että ”verkkokursseja ja webinaareja tilaavat eri kokoiset yritykset. Verkkokursseille osallistuvat myös yksityishenkilöt esimerkiksi tilanteessa, että ovat juuri aloittamassa työt pidemmän tauon jälkeen. Erilaisten raportti- ja laskentapohjien laatimista kysyvät pienemmät yritykset. Netistä löytyy paljon ilmaisiakin pohjia, mutta ne eivät vastaa tarvetta tai niitä ei pysty muokkaamaan. Julkisen puolen koulutuksia on jonkin verran, ne ovat asiakkaan omissa tiloissa tapahtuvia livekoulutuksia. Pieni, mutta yllättävä ryhmä on opiskelijat, kun heillä on tarve muotoilla lopputyön raportti tai yhdistellä haastattelun tuloksia.”

Etätuen avulla on mahdollista porautua yksittäisien eteen tulleiden ongelmatilanteiden ratkaisemiseen. Erilaisia pohjia on mahdollista toteuttaa asiakkaan tarpeen mukaisesti, esimerkkeinä myynnin- ja työajan seuranta tai asiakasrekisteri.

Missä markkinoit kursseja? ”Markkinointi on toistaiseksi melko vähäistä, Googlen mainontaa on, mutta varsinkin LinkedIn on tavoitteena ottaa aktiiviseen käyttöön. Ennen koronaa myynti tapahtui enimmäkseen ottamalla suoraan yhteyttä potentiaaliseen asiakkaaseen.

Palautteet ovat myös yksi tärkeä osa verkkokursseja. Näin Maritta kertoo niistä: “palautteita on kiva lukea. Usein kuulen kommentin, että olisi pitänyt osallistua koulutukseen paljon aiemmin. Monesti henkilö on käyttänyt pitkään Exceliä, mutta vasta koulutuksen aikana oivaltaa ohjelman toimintatavan. Osallistujissa on myös sellaisia, että he osaavat melko vaativiakin asioita, mutta perusasioissa on puutteita. Tällöin perusteiden kertaus nopeasti on paras ratkaisu, koska tehoton työskentely perusasioissa on melkoinen aikasyöppö.

Maritta pitää itsestään huolta kesämökillä touhuamalla ja kävelylenkeillä. Muutamassa vuodessa kesämökin pihapiiriin on ilmestynyt useita kasvulavoja hyötykasveineen. Kasvun ihmettä on kiva seurata, ollaan sitten koulutuksessa tai valkosipulipenkin vieressä! Maritta toimii lisäksi digioppaana.


Lue lisää Marittan palveluista ja kursseista Taito-SEn sivuilta: https://www.taito-se.fi

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa