Keskustelin juuri erään pitkä aikaisen ystäväni kanssa siitä, miten mielenkiintoista on tutkia omia pelkojaan. Päätin että kirjoitan siitä nopeasti myös artikkelin, jossa tarkastelen pelon roolia digiyrittäjyydessä, sellaisena kuin sen koen.
”Eniten pelkäämme sitä, että julkituodut tuotoksemme tyrmätään”
Joskus tuo pelko on hyväksi ja joskus se vie kaiken voiman. Kuinka tunnistat kumpi pelko sinussa puhuu? Pelko on siitä mielenkiintoinen asia, että toisaalta sitä tarvitaan, se on osa ihmisen eloonjäämistä ja toisaalta se lamaannuttaa. Olet varmasti kuullut jossakin tilanteessa että ”ei ole mitään pelättävää.” Niinpä, mutta oletko kysynyt itseltäsi kenen ei siinä tarvitse pelätä? Sen joka sen sanoo, todennäköisesti, sillä me kaikki pelkäämme.
Pelot myyvät ja välillä minua ärsyttää suuresti se, että sellainen on niin koukuttavaa. Se on ehkä koukuttavaa, siksi että se saa meidät yhdistymään laumaksi. Pelolla on siis sekä varsin evolutionaarinen ja tarpeellinen puolensa, kuten myös voimia vievä, lamaannuttava puolensa. On ehkä hyväkin pelätä vähän tuntematonta, eikä lähteä ”soitellen sotaan”, kuten vanha sanonta kuuluu.
Keskeneräisyyden pelko on kuitenkin toista maata ja sen syntyjuuret ovat sosiaalisissa suhteissa. Se käyttää toki samoja energioita, mutta sen kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Se siis kertoo meille, että älä paljasta keskinkertaisuuttasi, vaikka samaan aikaan tarvitsemme toisiamme. Kyseessä on kasvojen menettämisen pelko, ja tarvitsemme uskottavuutemme toinen toistemme kanssa asioidessa.
Pelko kuuluu oppimiseen
Koko sen ajan, jonka olen kurssiverkkoa kehittänyt on ajatuksenani ollut kehittyä nimenomaan digitaalisen tuotteen tekijänä. Kokeilin verkkokurssien tekemistä, en pitänyt siitä prosessista. Siis verkkokurssien tekemisestä siinä kohtaa yrittäjyyttäni. Palaan siihen kyllä eritavoin.
Se mistä pidän ja missä koen olevani hyvä, on kirjoittaminen ja kohtaaminen. Kun kirjoitin tarinoiden voimasta, huomasin kuinka paljon helpompaa se olikaan, kun toimii mukavuusalueellaan.
Mukavuusalueella toimimista tarvitaan sillä pelko on asia, joka on meissä kaikissa ja sen kesyttämiseen tarvitaan viisautta. Viimeisimmissä innovaattori opinnoissani harjoittelin keskeneräisyyden tilan lisäämistä oppimiseeni. Siis tilan antamista epämääräisyydelle ja mustavalkoisuuden tunnistamista ja häivyttämistä. Monesti mietin mitä ihmettä olen oikein tekemässä ja sain muistutella itseäni siitä, ettei oppiminen ole koskaan helppoa.
Tätä en haluaisi kertoa kenellekään
Rakastan täydellisiä lopputuloksia ja sitä, että pysyn aikataulussa ja budjetissa. Se ei kuitenkaan toteudu aina elämässä. Lopputuloksiin vaikuttavat monet asiat, aikatauluun ja budjettiin voin sentään jonkin verran vaikuttaa. On ollut kerta kaikkiaan vaikea hellittää ja oppia luottamaan siihen, että vaikka itse ei ole tyytyväinen, voi suoritus olla riittävä. Tämän olen sentään oppinut, kun olen jatkanut sinnikkäästi vaan opintojani.
Tänä keväänä otin sitten työn alle podcastin teon opettelun ja se on ollut kyllä haastavaa. Teemme sitä yhdessä erään toisen yrittäjän kanssa ja tässä on tietysti yhtenä asiana jatkuva omien palveluiden markkinointi ja kehittäminen, nyt sisällön tarjoamisen kautta. Vastaan itse jakson äänityksestä ja editoinnista myös.
Se vanha pelko on herännyt henkiin ja kuiskii että ”ei tuollaista nyt voi julkaista, sehän on aivan amatöörimäistä.
Sosiaaliset suhteet ja keskeneräisyyden pelko markkinoinnissa ja myynnissä
Teen siis monenlaisia asioita ja keskeneräisyys on osa tekemistäni. Tavallaan se karsii kyllä asiakkaita, mutta toisaalta tarvitsen tätä, sillä oppimiseen tarvitaan epävarmuuden sietokykyä ja toisia ihmisiä. Markkinoinnista olen oppinut paljon ja nyt kun olen saanut hyvää apua Markon kautta Sanasirkulta on luottavaisempi olo. Häneltä ostan siis oman yritykseni nettisivujen tekstisisältöjä. Vanha sanonta suutarin lapsella ei ole kenkiä pitää paikkaansa siellä. Omien palveluiden kuvailu on haastavaa. Se, että tämä kurssiverkossa kirjoittaminen lähtee toisista lähtökohdista vapauttaa kummasti kirjoittamaan.
On turvallista olla kesken, kaikkea ei voi kukaan osata. Tästä lähtökohdasta lähti Valkoisia läiskiä podcastimme alkuvuodesta. Tänään julkaisin kolmannen jaksomme nimeltä Hullut lukot suhteissa
Tietenkin osa kuulijoista karsiintuu jakson teknisen epätasaisuuden vuoksi. Kun vaihtoehtona on opetella julkisesti ja saada siinä kohtaa jo palautetta tai jättää pöytälaatikkoon, niin kumman sinä ottaisit? Huomaan provosoivan tyylini tulevan esiin kun liikun epämukavuusalueellani.
Se mikä auttaa pelkojen kesyttämiseen, on niiden tuominen päivän valoon. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää ja vain saamalla kannustusta ja palautetta oppii. ( PS. Nimenomaan siinä järjestyksessä)
Tässä artikkelissa tarkastelen vinkkejä verkkokurssin tekijänä ja digiyrittäjänä, jolle verkostoituminen on elinehto, mutta sitä ennen katsahdan mitä sanoo Google tähän aiheeseen liittyen. Tähän artikkeliin liittyen se tehtiin 13.1.2022 Verkkokurssin tekeminen sai 11500 tulosta. Verkkokurssin myyminen puolestaan vain 8620 tulosta ja vielä verkkokurssin markkinointi 60100 tuloksellaan liittyy tähän. Hakutuloksissa näkyvät myös tutut verkkokurssien tekijät. Tämän…
Tämä blogiartikkeli on vieraskynäkirjoitus. Kirjoittaja on Inna Thil: Heidin Härkösen ja Marko Myllymäen digiyrittäjän kartoitus tuli juuri oikealla hetkellä. Edellisenä päivänä oli päättynyt markkinointikampanja, johon olin käyttänyt paljon aikaa ja energiaa, ja josta ei tullut yhtään asiakasta. Vaikka olen oppinut kohtaamaan tällaiset haasteet itsemyötätunnon avulla niin, että en lannistu enkä panikoi, mieli oli silti valtavassa…
Nykypäivän markkinointi tapahtuu verkossa. Hakukoneet, sosiaalinen media ja yritysten omat verkkosivut muodostavat pohjan tulokselliselle digimarkkinoinnille. Jos yritys ei ole sosiaalisessa mediassa, onko sitä olemassakaan? Sosiaalisen median kanavat toimivat yhä useammin hakukoneina ja ovat rinnastettavissa nettisivuihin. Halutun kohderyhmän tavoittamiseen on useita keinoja ja somemarkkinointi on ainakin vielä toistaiseksi hyvin kustannustehokasta. Suosituimmat somekanavat ja niiden tavoittama yleisö:…
Pari päivää sitten huomasin, että Marko oli saanut valmiiksi uudet kotisivunsa. Ihailin niiden selkeyttä, samalla kun pohdin, miten saisin näkyviin omaa ajatteluani selkeämmin. Siitä kehkeytyi idea kirjoittaa tämä artikkeli yrittäjän sisäisestä kasvusta. Uskon että sisäisen kasvun myötä myös ulkoiset tunnusmerkit kuten esimerkiksi tapa kirjoittaa ja nettisivut muuttuvat. Teknisen kehityksen myötä on mahdollista, jopa suoraan kopioida…
Tässä artikkelissa keskityn siihen, kuinka digi- ja erityisesti someympäristöissä on aikasyöppöjä ja olettamuksia, jotka ohjaavat yrittäjän helposti sivupoluille. Yrittäjän tärkein tavoite on somessa saavuttaa paras ajankäytöllinen hyötysuhde. Digiympäristö on laaja käsite, josta some edustaa vain pientä osaa. Kokemus oman työn hallinnasta syntyy usein lopputuotteiden, siis myydyn palvelun myötä. Digiympäristöissä tätä edeltävät monenlaiset erikokoiset ja eri…
Kuulin markkinointiin perehtyneeltä asiantuntijalta, että ihmisillä on nykyään vähemmän kykyä keskittyä mihinkään verkossa ja somessa kuin kultakalalla. Kultakalan muisti on kuitenkin väärin ymmärretty asia ja selkeä myytti. Tämän asian voit halutessasi tarkistaa täältä. Miksi siitä sitten yhä puhutaan? Verkkokurssien ja digiyrittäjien yhteisenä tavoitteena on saada asiakas pysähtymään juuri sen oman kurssin ja tuotteen äärelle. Jotta se onnistuisi, täytyy hetken…
Sivusto käyttää evästeitä tilastointitarkoituksiin ja palvelun parantamiseksi.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.